Czy gumy do żucia wpływają pozytywnie, czy negatywnie na stan uzębienia?
25 września 2015

Guma do żucia to produkt żywnościowy, który może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na stan naszego uzębienia. Tym o czym przede wszystkim warto w tym przypadku pamiętać jest każdorazowe sprawdzanie składu przez zakupem, a także dbałość o to, by nie żuć jej zbyt często, gdyż jak to z żywnością bywa – co za dużo, to niezdrowo.

Żucie gumy jest zalecane przede wszystkim w sytuacjach, kiedy bezpośrednio po spożyciu posiłku nie mamy możliwości umycia zębów. Pozwala ona wtedy pozbyć się resztek jedzenia, a także zwiększyć produkcję śliny, która jest niezbędna w procesie naturalizacji szkodliwych, powstających w jamie ustnej kwasów. Dodatkową korzyścią żucia gumy po posiłku jest także odświeżenie oddechu. Nie można jednak zapomnieć o tym, że produkt nigdy nie zastąpi nam szczotkowania zębów.

Istotne jest tez to, aby wybierać tylko taką gumę, która nie zawiera cukru. Zdecydowanie lepiej jest zdecydować się tę, w której został on zastąpiony słodzikiem – na przykład ksylitolem lub sorbitolem. Warto podkreślić, że substancje te – w przeciwieństwie do cukru – wykazują działanie antybakteryjne. Warto jednak być świadomym tego, że żucie gumy powinno odbywać się maksymalnie dwa razy w ciągu dnia i nie dłużej niż 15 minut. W przeciwnym wypadku należy liczyć się ze skutkami ubocznymi, takimi jak choćby nocne zgrzytanie zębami.

Live Chat

_+

Live Chat