Czy soki owocowe niszczą szkliwo zębów?
02 lutego 2016

Zbyt częste picie niektórych soków owocowych rzeczywiście może być zarówno bezpośrednią, jak i pośrednią przyczyną zniszczenia szkliwa zębów.

Bezpośrednie zniszczenia szkliwa spowodowane są obecnością kwasów owocowych w tego rodzaju napojach. Otóż faktem jest, że kwasy rozpuszczają szkliwo. Jednorazowa, chwilowa ekspozycja zębów na obecność takiej substancji nie powinna nieść za sobą żadnych negatywnych konsekwencji. Problem pojawia się w sytuacji, gdy narażamy nasze zęby na ciągłą, wielogodzinną obecność kwasów owocowych, na przykład jedząc przez cały dzień owoce cytrusowe. Wówczas szkliwo z pewnością może ulec mikrouszkodzeniom. Co więcej, ciągłe jedzenie owoców obniża pH, co również sprzyja demineralizacji szkliwa. Dlatego żeby nie doszło do uszkodzeń, po zjedzeniu owocu lub wypiciu soku wystarczy przepłukać jamę ustną wodą. Na pewno nie należy szczotkować zębów, ponieważ szkliwo jest lekko nadtrawione i można je dodatkowo uszkodzić. Jeżeli szczotkujemy zęby, to dopiero godzinę po zjedzeniu owocu lub wypiciu soku.

Z kolei pośrednie zniszczenia szkliwa spowodowane są przez naturalny cukier, który znajduje się w większości owoców. Owszem, dodawanie cukru do soków owocowych jest zabronione (w przeciwieństwie do np. napojów), niemniej jednak w owocach znajdziemy zarówno glukozę, jak i fruktozę, które są uznawane za składniki diety próchnicotwórczej.

Live Chat

_+

Live Chat