Dieta próchnicotwórcza – jakie są jej następstwa?
19 lutego 2016

Łatwo się domyślić, że następstwem diety próchnicotwórczej jest osłabienie szkliwa przez kwasy wytwarzane przez bakterie próchnicowe, a w konsekwencji pojawienie się próchnicy.
 
Przyjęło się, że pokarmy uznawane za próchnicotwórcze zawierają przede wszystkim cukry proste, szczególnie sacharozę. Występuje ona nie tylko w słodyczach, ale również w słodzonych sokach owocowych. Fruktoza oraz glukoza, czyli pozostałe popularne cukry proste, również są próchnicotwórcze, jednak w trochę mniejszym stopniu, niż sacharoza. Dostarczane w pokarmie cukry są metabolizowane przez niektóre bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Jednym z efektów metabolizmu bakterii są niszczące szkliwo kwasy.
 
Co ciekawe, niekiedy za próchnicotwórcze pokarmy uznaje się nie tylko słodycze, ale również jedzenie zawierające skrobię. Owszem, skrobia jest cukrem, ale ma niewielki wpływ na próchnicę. W tym przypadku o wiele groźniejsza jest konsystencja pokarmu zawierającego ten związek. Taki pokarm ma zazwyczaj tendencję do przyklejania się do zębów, a w konsekwencji do tworzenia płytki nazębnej. W płytce również znajdują się bakterie próchnicotwórcze, których obecność z pewnością doprowadzi do osłabienia szkliwa.
 
Z tego względu zdrowa dieta, z jak najmniejszą ilością cukrów prostych, jest jednym z wielu warunków koniecznych do zachowania zdrowych zębów przez możliwie długi czas.

Live Chat

_+

Live Chat